Top
Informatie over textielAlles Over Textiel


Vroeger was het gebruik van vezels beperkt tot de vezels die de natuur kon bieden, met alle voor- en nadelen. Zo voelt katoen en linnen heerlijk natuurlijk aan, maar is het wel gevoeliger voor verkleuring. Zijde moet heel voorzichtig gebruikt worden en wol kan mensen die ervoor gevoelig zijn irriteren als het wordt aangeraakt. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste gefabriceerde vezel – ontwikkeld. De vezelindustrie was begonnen. Machinaal gefabriceerde (kunst)vezels worden nu gebruikt in vele toepassingen, waaronder als meubelstof. Er zijn vele stoffen in een groot aantal dessins, kwaliteiten en kleuren. We kunnen kortweg de volgende typen onderscheiden:
 
  • Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.
  • Meubelstoffen gemaakt van 100% synthetische vezels.
  • Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en synthetische vezels.
 
Natuurlijke stoffen:
Hieronder vallen o.a. wol, katoen, linnen en zijde. Deze stoffen worden gemaakt van plantaardige of dierlijke materialen. De warme kleuren en aangename “touch” zijn voor veel mensen de reden om deze stoffen te kopen. De slijtvastheid, lichtechtheid en vlekbestendigheid zijn vaak minder goed dan bij synthetische vezels.
 
Synthetische stoffen:
Hieronder vallen o.a. polyamide, polyacryl, polyester, elastomeer (lycra) en polyurethaan. Het woord synthetisch betekent niet dat het volledig kunststof (plastic) betreft. Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd (o.a. viscose, gemaakt van cellulose uit hout en planten). Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Bijzondere aandacht verdient een synthetische stof die veel als meubelstof wordt gebruikt; MICROVEZEL.
 
Het is een extreem fijne synthetische vezel waarvan textiel geweven kan worden dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht (zijnde een verzameling van polyesters van extreem dunne draden). Zij krimpen niet en behouden hun vorm. Zij hebben het voordeel dat zij relatief sterker zijn dan vergelijkbare stoffen met hetzelfde gewicht. Zij voelen geweldig aan en zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.
 
Gemengde stoffen
Deze stoffen kunnen vervaardigd zijn uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens. Door deze combinatie is het mogelijk om de positieve eigenschappen van beide garensoorten te combineren en zo een nog aantrekkelijker stof te maken.