Top
Handige tipsHandige Tips

Leer is een natuurproduct

Leer wordt gemaakt van huiden meestal van runderen. De dieren hebben buiten geleeft en daardoor kan de huid beschadigd zijn door prikkeldraad of anderszins. Dit geeft na het looien een kenmerk en is een teken van echtheid. De meeste mensen waarderen deze bijzondere tekening van het leer.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid rond 50% te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of tegen het raam.

De meeste moderne huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.

Tips:

- Hang waterbakjes aan de verwarming.
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
- Verlucht je huis voldoende.
- Als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest doeltreffende middel.

Voorkom verkleuring

Leer wordt gekleurd met pigmenten die door zonlicht kunnen oxyderen. De ene kleur is hier gevoeliger voor dan de ander met name rode kleuren zijn gevoelig voor zonlicht. Zet uw meubelen daarom niet pal in het zonlicht en voorkom verkleuring. Op plaatsen waar uw hoofd of handen in aanraking komen met het leer bestaat de kans op vetaanslag en verkleuring. Het leer wordt dan donkerder op plaatsen die zijn aangetast. Dit is een lastig te herstellen probleem en u doet er goed aan om dit te voorkomen door op die plaatsen extra zorg aan het onderhoud te besteden.

Voorkom slijtage en kleurafgifte

Leer is gevoelig voor slijtage. Door de juiste verzorging wordt de wrijvingsweerstand verlaagd en blijft het leer langer mooi. Hard wrijven moet u op alle leersoorten vermijden. Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.

Voorkom beschadiging

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen en ritssluitingen) en hou kinderen en huisdieren (nagels!) in de gaten; zij kunnen het leer beschadigen. Het goede nieuws is dat leer heel goed te repareren is. De leerexperts van Mandy Leek kunnen bijna elk leerprobleem voor u oplossen.