Top
Informatie over leer

Alles Over Leer

Productie van leer

 
De vervaardiging van leer is één van de oudste vakken die er bestaat. De geschiedenis gaat duizenden jaren terug – van de Egyptenaren tot de oude Grieken, van de Romeinen tot de middeleeuwen. De huiden (van grote dieren) en de vellen (van kleine dieren) komen van verschillende delen van de wereld – Europa, Australië, Brazilië, Rusland en de Verenigde Staten. Huiden zijn een bijproduct van de vleesindustrie. De levenscyclus van leer gaat gewoonlijk als volgt:Boerderij –> abbatoir –> looierij –> fabriek –> winkelier –> consument.
Een looierij bestaat uit een "nathuis" waar alle "natte" productiestappen plaatsvinden en een "drooghuis"  waar de verdere afwerking plaatsvindt.
 


Nathuis
Huiden komen bij de looierij binnen en worden met zout behandeld om deze te beschermen tegen bacteriële activiteit of bederf. Als eerste wordt het zout uit de huiden geschud zodat het watersysteem niet teveel verontreinigd.

 
De huiden worden ondergedompeld in een proces dat liming wordt genoemd. Chemicaliën lossen de haren op, verwijderen ongewenste eiwitten en openen de vezelstructuur.
Door dit proces zwelt het leer aanzienlijk op. Omdat het dierlijk materiaal is, zitten er nog steeds vleesresten op. Daarom is de volgende stap het ontvlezen. De ontvleesmachine heeft een groot aantal snijmessen op een draaiende cilinder, die alle ongewenste vleesdelen wegsnijdt en de huiddikte regelt.


 
Het leer gaat naar de volgende fase die bijsnijden wordt genoemd, waar de productiemedewerkers de onbruikbare en ongewenste delen wegsnijden van de randen van de ruwe huid, om deze zo een betere vorm of ‘trim’ te geven.


  
Een hele belangrijke bewerking vindt vervolgens plaats: het splitten. Omdat het leer nog erg dik is, wordt in deze bewerking de huid horizontaal in twee delen lagen gesneden. De bovenste laag (de buitenkant van het dier) wordt toplaag genoemd, de onderste laag de splitlaag.
 
1.      Epidermis
2.      Haarvaten
3.      Huidklieren
4.      Zweetklieren
5.      Bloedvaten
6.      Aderen
7.      Pili-spiertje
8.      Haarzakje
9.      Vet
10.     Afsluitmembraam

  
Looien
Dan vindt het looiproces plaats. De huiden worden in roterende houten vaten gedaan die speciaal voor het looien zijn ontworpen. De looistoffen veranderen de ruwe vezels van de huid in een duurzaam product. Zij conserveren het en verbeteren de wrijvings-, hitte- en buigweerstand. Het leer gaat nu niet meer achteruit als het herhaald nat en weer droog wordt.

 
Daarna wordt het overtollige vocht uit de huiden geperst door een machine met twee grote rollen. Dit proces heet persen. Het leer wordt nu ook wel “bloot” genoemd en kan worden geselecteerd en geclassificeerd naar gelang de toepassing.


 
Eenmaal geclassificeerd moeten de huiden worden gereduceerd en op een uniforme dikte gebracht. Dit wordt gedaan volgens de schaafmethode, doorgaans d.m.v. een machine met een snel draaiende cilinder met messen.
 Het leer wordt dan opnieuw gelooid en door en door gekleurd, eigenlijk een verdergaande looibehandeling om de eigenschappen van het leer aan te passen. Het leer dat nu eruit komt is gelijk van kleur. De natuurlijke schoonheid van leer valt tegenwoordig nog meer op door de grote kleurschakering die de looier kan produceren. De laatste natte bewerking is het vet inbrengen om te verzekeren dat het leer altijd zacht, elastisch en buigzaam blijft.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drooghuis
Nu zijn wij aanbeland bij het drogen. De eerste stap is het gladstrijken, een oppervlakte­bewerking aan de nerfzijde van het leer om het overtollige water te verwijderen en rimpels te voorkomen.


  
Het verder drogen van het leer kan op verschillende manieren gebeuren.Een methode is vacuümdrogen, waarbij het leer op een grote, hete, platte plaat wordt gelegd. Een andere plaat drukt hierop en zuigt het water uit het leer door het creëren van een vacuüm. Dit is een hele effectieve methode.
 


 
Het klemmen – het leer wordt bevestigd aan rekken met klemmetjes. Daarna gaat het leer in een droogkamer. Het uitrekken kan handmatig of machinaal gebeuren.
 
 

 
 

 
Een andere methode is uithangen. De huiden worden opgehangen aan een draad of een ketting boven de grond zodat de lucht aan beide kanten kan komen en zij bewegen omhoog door het gebouw van de looierij. Op deze manier drogen de huiden op kamertemperatuur.
 
 

 
Het leer wordt gemasseerd om het meer open en zachter te maken. Een machine met pinnen drukt honderden keren op het leer van onderen en van boven, waardoor het leer naar alle kanten uitgerekt en gebogen wordt. Dit maakt het leer opvallend veel zachter.
 
 
 
 
De classificatie van de huiden is een belangrijke activiteit die veel ervaring vereist. Normaliter worden de huiden in 4 verschillende categorieën ingedeeld die bepalen welk soort leer geproduceerd gaat worden. Van de beste kwaliteit huiden, vrijwel zonder natuurlijke gebreken en beschadigingen, wordt volaniline leer gemaakt. Dit leer heeft een natuurlijke uitstraling en voelt zacht aan. Delen van de slechtste kwaliteit, met veel littekens, wonden en beschadigingen worden meestal gebruikt voor gedekverfd leer dat wordt opgevuld met stucco, gekleurd en bedrukt om de onvolkomenheden van deze kwaliteit te verbergen. Van de midden categorie worden, afhankelijk van wat de klant wil, semi-aniline en gedekverfde leersoorten in verschillende verschijnings­vormen en kwaliteiten geproduceerd.  

 
 
 
Sommige huiden hebben natuurlijk geheelde krassen of beschadigingen door parasieten in de leernerf. Een hele bijzondere flexibele pasta "stucco" kan deze gaten opvullen.


 
Door polijsten of ‘schuren’ ontstaat een schoon, glad oppervlak om vervolgens afgewerkt (gefinisht) te worden.
 
De AFWERKING met lak gebeurt op de afdeling waar de oplettende en creatieve looier de “final touch” toevoegt om de natuurlijke schoonheid van het leer te vergroten. Een methode om lak aan te brengen is het gebruik van een roterende spuitkop. Een aantal spuitpistolen zijn gemonteerd op een onderdeel dat continue boven het leer heen en weer gaat. Hierdoor kunnen unieke patronen en tweekleuren (two-tone) effecten gemaakt worden. Een andere toepassing om lak op te brengen is de lakroller. De lak gaat direct van een stalen rol op het leren oppervlak.
 
 
Als het leer eenmaal droog is kan een kunstmatig nerfpatroon in het leer geperst worden met behulp van geëtste of ingegraveerde rollen.


 
Het nerfpatroon en de zachtheid van het leer kunnen vergroot worden door droogdraaien.
Voordat het leer wordt afgeleverd aan de klant worden de maten door een zeer nauwkeurige machine gemeten.
Bekijk de video:
 http://www.fenicecs.it/